WOBBEN, WOBBING, WOBBELEN?

Wat is het eerste dat je doet als je de betekenis van een bepaalde term of een bepaald woord niet kent? Je gaat het opzoeken. Google, dé encyclopedie van de huidige generatie. Er staat veel nonsens op het wereldwijde web, maar wie lang en kritisch genoeg zoekt vind antwoord op al zijn vragen. Mijn vraag voor de blogpost van vandaag is ‘wobben‘. Wat is het? Wie doet het? Waarom doen we het? Hoe doe je het?Ik ging dus, zoals een groot deel van de  wereldbevolking, googlen. Eerste plek waar ik uitkwam: www.wobbing.eu, een broeihaard aan informatie over het reilen en zeilen van wobben en wobbers. Daar vind je volgende defiMan With Questionitie:

Wobbing is a verb, it is Dutch journalist’s slang expression for using the Freedom of Information legislation

Een definitie waar ik niet veel wijzer van word. Wat is de Freedm of Information legislation? Jammer dat de website niet in andere talen beschikbaar is, want dat maakt het minder toegankelijk – en dus niet verstaanbaar – voor mensen zonder goede kennis van het Engels.

Volgende stopplaats: moeder der online encyclopedieën: wikipedia. Hier worden we meteen geleid naar de pagina ‘Openbaarheid van Bestuur‘, wat de eerder beschreven Freedom of Information legislation is, nl:

Openbaarheid van bestuur is een algemeen rechtsbeginsel waar uit voortvloeit dat de burger het recht heeft te weten welke informatie er bij de overheid berust.

Hoera, een stap in de goede richting. Een beetje verder scrollen en je stoot op het volgende, artikel 32 van de Belgische Grondwet:

Ieder heeft het recht elk bestuursdocument te raadplegen en er een afschrift van te krijgen, behoudens in de gevallen en onder de voorwaarden bepaald door de wet, het decreet of de regel bedoeld in artikel 134.

Natuurlijk moeten er met verschillende dingen rekening gehouden worden. Zo moet je goed weten aan welke deur te kloppen om de informatie aan te vragen, anders wordt het een eindeloze doortocht die je uiteindelijk toch opgeeft. Daarnaast moet je ook weten dat er verschillende struikelblokken bestaan. Je moet zeker zijn dat je niet illegaal bezig bent, je moet rekening houden met privacy, betrouwbare informatie gebruiken, …

Je hoort het, een hele mikmak aan regeltjes, maar er zijn wel veel mensen mee bezig. Heb je zelf een wob-vraag of ben je er nog niet helemaal uit hoe het wobben werkt? Alles over wobbing en meer vind je hier.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s